– in dit voorbeeld ga ik ervan uit dat je Yoast SEO hebt geïnstalleerd op je website. Ik heb de website van Judith den Dunnen gebruikt als voorbeeldwebsite –

WordPress is ooit bedacht en ontwikkeld als blog-tool. Dat was in de tijd dat het bloggen sterk opkwam. Dat kun je nog altijd merken aan de opzet van WordPress, de naam, het feit dat berichten een belangrijker rol lijken te spelen dan pagina’s, de goede reputatie als het gaat om vindbaarheid en de rol van de auteur. Over de instellingen van de auteur, of gebruiker – want alle gebruikers kunnen auteur zijn – valt het één en ander te vertellen.

De aanleiding voor dit artikel was een opmerking van een klant van mij, dat hij in Google mijn naam zag staan bij zijn website. Ik stond als auteur vermeld met mijn schermnaam “Dido”. Ik ben gaan zoeken op ‘Dido, auteur op’ met de functie “Woord voor woord” onder Tools. Daardoor vond ik nog 2 voorbeelden van sites waar dit naar voren kwam. Hieronder vertel ik hoe ik dit heb opgelost.

Auteur van je pagina of bericht wijzigen

Als ik een website bouw voor een klant maak ik natuurlijk ook pagina’s en berichten aan. Ik ben in het begin zelfs de enige gebruiker. De auteur van de content ben ik zelf. Op het moment dat ik een nieuwe gebruiker aanmaak, zodat de opdrachtgever zelf ook pagina’s en berichten kan gaan maken, komt die content op zijn of haar conto te staan.

Uiteraard is het de bedoeling dat de door mij aangemaakte content op naam van de eigenaar van de website komt te staan. Je kunt dat per pagina aanpassen via Snel bewerken, in het pagina- of berichtenoverzicht, of via een bulkopdracht. Lees meer over snel-bewerken in mijn gratis eBook, dat je kunt ontvangen als je het formulier invult in de sidebar. Hier ga ik verder met de benodigde bulk-opdracht.

Bulk bewerken

Ga naar het overzicht. Vink alle pagina’s aan. Kies voor Bewerken en klik op Toepassen.
Kies bij Auteur voor de gewenste gebruiker en klik op Bijwerken.

Wat is het auteursarchief

Standaard houdt WordPress auteursarchieven bij. Tenzij je een blog hebt met meerdere auteurs is het niet nodig om het auteursarchief in te schakelen. Je loopt namelijk de kans dat dit archief exact dezelfde inhoud bevat als je blogpagina. Van Google weten we dat deze dubbele content bestraft. Dubbele content wil zeggen dat dezelfde inhoud op meerdere plaatsen wordt getoond. Zelfs binnen je eigen website is dat niet aan te raden. Bovendien, als je als enige gebruiker berichten plaatst is het niet nodig om ook nog een auteursarchief te hebben. Voor blogsites met meerdere auteurs is het wel weer handig. Daar kom ik nog op terug..

Het probleem is echter dat het auteursarchief standaard aan staat.
Via de instellingen van Yoast SEO kun je dit uitzetten.
Ga naar Titlels & meta’s in het menu onder SEO.

Zie je niet het hele menu, ga dan eerst naar Dashboard.
Ga naar de tab Functies en schakel de Geavanceerde instellingenpagina in.

In Titels & meta’s ga je naar de tab Archieven. Schakel Auteursarchieven uit.

Als je dit niet uitschakelt, komen de auteur archiefpagina’s van alle gebruikers in Google terecht.
Ook als je geen enkel bericht op je naam hebt staan wordt je auteur-pagina geïndexeerd!
Dan staat er dat je 0 berichten op je naam hebt staan. Daar schiet dus niemand iets mee op.

Maar soms wil je het juist wel. Bij echte blogsites, met berichten van meerdere auteurs, is het juist een handig overzicht en ook goed voor deze auteur dat hij of zij gevonden wordt. Daarvan heb ik ook een voorbeeld gevonden.

Auteur uitsluiten

Het kan ook voorkomen dat je van de groep auteurs er 1 of meer wil uitsluiten. Bijvoorbeeld de maker van de site of een test-gebruiker. Deze kan je dan uitsluiten via het gebruikersaccount. Deze optie is alleen mogelijk wanneer je Yoast SEO hebt geactiveerd. Het beste is om dit meteen aan te vinken bij de aanmaak van het account. Dan kun je het niet meer vergeten.

Tip: zoek ook eens op je eigen naam en kijk wat de resultaten zijn. Gebruik de tool Woord voor woord.

Dit bericht verscheen eerder op Dainamics Webdesign