Eerst ViB award voor Annemarie SybrandyDonderdag 10 december 2015 ontving Annemarie Sybrandy de eerste ViB award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ViB’ster die door de andere leden het meest gewaardeerd wordt om ondernemerschap en persoonlijke kwaliteiten,

Wat is je dienst of product en op wie richt jij je?

Ik verzorg voornamelijk mozaïekprojecten in groepen en gemeenschappen. Dat kan in een buurt zijn bijvoorbeeld, of met een familie voor een grafsteen. Ik verzorg ook creatieve workshops met andere materialen, zoals fietsbanden. De doelgroepen veranderen steeds. Tussen de mozaïekprojecten door vlechten zich de kinderfeestjes en vrijgezellendagen.

Vertel in het kort je ondernemersverhaal.

Ik ben sociaal cultureel werker van oorsprong. Ik had een baan tot ik zwanger werd van m’n eerste kind. Ik nam ontslag en realiseerde me toen dat er op een andere manier geld moest komen. Ik maakte een levensgrote afbeelding van Venus voor een vriendin in de tijd dat de kinderen naar de crèche waren. Ik begon met twee dozen materiaal die ik onder de kast schoof en ik gebruikte de eettafel als werktafel. Zeil erover als we moesten eten. Toen ik de Venus eenmaal af had, zag mijn man ook dat dit ‘leuke bezig zijn met mozaïek’ serieuze vormen ging aannemen.

Daarna had ik het meer voor elkaar dat ik een atelier had. Van het platte vlak ging ik naar 3-dimensionaal. Ik deed de kunstacademie in Haarlem, waar ik uitgedaagd werd om wat minder ‘harmonieus’ te werken. In de loop van 17 jaar heeft zich dat uitgebouwd naar kunstenaarschap. Ik ben cursussen gaan geven, kinderpartijtjes, vrijgezellenfeestjes. En ik heb me altijd gerealiseerd dat ik daarmee ook een netwerk opbouwde.