Welk verhaal vertel jij jezelf?

Gisteravond had ik een ‘slechte’ avond. Na twee fijne Chi Neng Qigong lessen wilde iets in mij niet naar bed. En even heel eerlijk, ik voelde me ook niet moe.

Dus begon het bankhangen, “hee we hebben nog koekjes in huis”, en lusteloos scrollen op m’n telefoon terwijl ik me unhappy voel.. en dat kan ik best een tijdje volhouden!

Toen ik uiteindelijk naar bed ging had ik twee keuzes:

  1. Ik stap in mijn bekende verhaal: boosheid, teleurstelling, gedachten als: zie je wel, zelfs nu ik 30 ben kan ik nog steeds niet goed voor mezelf zorgen… etc.

  2. Ik blijf uit het verhaal en kijk terug op de avond. Wat gebeurde er? Wat had ik eigenlijk nodig?

En even heel eerlijk, meestal na zo’n avond van hangerig bankhangen, scrollen en (overmatig) snoepen stap ik mijn verhaal vol zelfverwijten. Teleurstelling, boosheid op mezelf gericht met allerlei gedachten en overtuigingen. Met als gevolg dat ik me ontzettend k u t voel en nog meer neig naar ongezond (zelfdestructief) gedrag.

Iets wat ik inmiddels herken als een oud patroon, gedrag dat eigenlijk niet meer bij me past. Als die oude sweater die heerlijk comfortabel zit, maar eigenlijk tot op de draad versleten is. Door en door gedragen.

Gisterenavond gebeurde dit niet.
Ik probeerde de situatie zien als een los incident. Wat gebeurde er nou eigenlijk?

Ik voelde me blij en voldaan van de twee hele fijne Chi Neng Qigong lessen en behoorlijk wakker van 30 minuten fietsen. Wat er vervolgens gebeurde was dat ik a) vond dat ik naar bed moest – morgen ging immers de wekker -, b) me daarvoor nog te wakker voelde en c) behoefte had aan een momentje niksen/luieren voordat ik ging slapen. Het toen niet meer wist en maar met m’n telefoon op de bank plofte.

Ai!

Tijd voor een fijn afsluitritueel!
Liggend in bed bedacht ik een aantal opties. Om vervolgens in mijn lijf te voelen of het idee fijn/warm voelde, koud, of dat er helemaal geen reactie kwam.
De rituelen waar mijn lijf blij van wordt:

  • met een kop thee op de bank zitten en deze heel aandachtig opdrinken;

  • nog wat schrijven in m’n journal;

  • een kaart trekken uit een van mijn carddecks;

  • én gelijk na de les mijn telefoon uit.

Volgende week ga ik het uitproberen! Ik ben benieuwd…

PSSST 1… Wat ik je met dit verhaal wil laten inzien is dat de situatie zelf neutraal is. Een avondje bankhangen, scrollen en veel koekjes eten is niets meer dan dat. Het is jouw perspectief dat er een ‘verhaal’ van maakt en daarin heb je een keuze.

Kiezen voor die oude comy sweater of kiezen om de situatie als een los incident te beschouwen én er geen verhaal van te maken!

De keuze is aan jou!

Welk verhaal vertel jij jezelf? Durf je dit met mij te delen?