‘Blauwe bosbes en Framboos Superfruitmix’ staat op het met grote letters op het pak vruchtensap van Healthy People. Met plaatjes van bosbessen en frambozen. Dat moet wel gezond zijn! Dat mag ook wel, want dit gekoelde vruchtensap is best duur. Maar dan heb je ook wat! Of toch niet?

Laten we eens niet de grote, maar de kleine lettertjes achter op het pak lezen. Dan blijkt dat het sap voor 87% uit appel en druiven bestaat. En dat er meer suiker in zit dan in cola. Weinig bes en framboos, en wel heel veel suiker. Misschien toch niet zo Healthy?

Een supermarkt vol
Is Healthy People de enige fabrikant die dit doet? Nee. De supermarkt ligt vol met dit soort producten. Wat dacht je van Nutella? Melk en noten op de verpakking. Maar als je op de ingrediëntenlijst kijkt, zie je met name suiker en vet. En Liga Milkbreak? Op de verpakking plaatjes van melk en aardbeien. In de praktijk veel suiker, wat melkpoeder en 0,03% aardbeiPOEDER (!!)

Het Gouden Windei
Foodwatch gaat de strijd aan met dit soort misleiding en reikte jaarlijks het Gouden Windei uit aan het meest misleidende product. Je kunt nog een paar dagen je stem uitbrengen. Dit jaar kun je stemmen op:

Healthy People Blauwe bosbes en Framboos met vooral appel en druif
Volkoren knäckebröd van Jumbo dat maar half volkoren is
Jupiler alcoholvrij bier mét alcohol
Gedroogde kokos van de Aldi met maar 1/3e kokos
Red Bull Energy Drink waar je met name hyper van wordt
Optimel Griekse stijl drinkyoghurt met honing walnoot smaak. Niet uit Griekenland en zonder honing en walnoot
Vitamin C Drops Anti OxiFruits dat vooral uit suiker bestaat

Door je stem uit te brengen laat je fabrikanten weten dat we dit soort misleiding niet meer accepteren. Een belangrijk signaal!

Het lijkt gezond, maar…
Helaas is het Gouden Windei een druppel op de gloeiende plaat. In de supermarkt liggen duizenden van dit soort producten. Ook producten die als gezond worden verkocht, kunnen vol suiker of vet zitten. Kijk maar naar het sap van ‘Healthy’ People. En vorig jaar ging het Gouden Windei naar ‘superfood’ cranberries van AH. Daar zat maar 30% cranberries in, en 68% toegevoegde siroop (suiker dus). AH heeft dit product overigens aangepast; er zit nu 60% cranberry in.

Producenten spelen met deze ‘gezonde’ producten in op de gezondheidstrend van de laatste jaren. Helaas worden op deze manier veel mensen die gezond willen eten, misleid.

Spelt en meergranen blijken vaak ook misleidende termen waarmee veel consumenten op het verkeerde been worden gezet. De gezondheid van spelt- en meergranen-producten kan tegen vallen. Bij meergranen weet je gewoon niet wat er in zit. ‘Meergranen’ betekent dat er meel van verschillende graansoorten in zit. Maar of dat ook volkoren (en dus gezond) meel is?
En speltmeel is erg duur voor de producenten. Veel speltbrood en – pasta bestaat daarom maar voor een deel uit spelt. De rest is gewone tarwe of andere granen. En dit kan ook wit (en geen bruin of volkoren) meel zijn. Voor gezond brood of pasta heb je volkoren nodig. Dus koop jij lekker, ‘gezond’ en ook heel duur speltbrood? Kijk voor de lol eens hoeveel spelt er echt in zit. En zit er wel (spelt) volkorenmeel in? Of is dat ‘gezonde’ speltbrood stiekem een witbrood?

Moeilijk te herkennen
De realiteit is dat het op dit moment voor consumenten erg moeilijk is om misleidende producten te herkennen. Zelfs voor mij als deskundige is het moeilijk! Om echt een einde aan misleidende producten te maken, is wetgeving voor betere etikettering nodig. Het stoplichtsysteem dat Groot Brittannië hanteert, is hier een goed model voor. Hiermee kun je in één oogopslag zien hoeveel suiker, vet, zout en vezels er in het product zitten. De voedsellobby heeft het stoplichtsysteem tot nu toe succesvol tegen weten te houden. Het is aan de politiek om nu keuzes ten bate van de consument te gaan maken.

Wat kun je zelf doen?
Tot die tijd zullen we moeten accepteren dat fabrikanten ons proberen te misleiden. En dus moeten we zelf alert zijn op misleiding.
Wat kun je zelf doen? Begin om de grote letters op de verpakking te negeren. Dit is vaak marketing en gewoon grote onzin. Het doel is jou te verleiden het product te kopen, niet om eerlijke informatie te geven. Als je wilt weten wat er écht in zit, lees je de kleine lettertjes: de ingrediëntenlijst en de productinformatie. Deze informatie moet aan allerlei wettelijke vereisten voldoen, en dit kun je wel vertrouwen.

Hulp om gezond eten te herkennen
We hebben in deze blog gezien hoe lastig het is om gezond eten te herkennen. Ook als je denkt gezond te eten, kun je misleid worden of dingen over het hoofd zien. Wil jij afvallen en lukt dit niet goed? Snap je dit niet omdat je echt je best doet om gezond te eten? In een kort traject kan ik je eetpatroon bekijken en je adviseren welke valkuilen er toch nog in je eetpatroon zitten. Je krijgt een aantal suggesties, en jij kiest welke keuzes jou aanspreken. Op die manier creëer je zelf een gezond eetpatroon dat bij jou past. Lees meer over mijn werkwijze op: http://www.haarlemcounseling.nl/gewicht

Novemberkorting
Gun jezelf deze hulp. Meld je nog in november aan voor een gratis kennismaking: info@haarlemcounseling.nl Je ontvangt dan 15% korting op alle kosten van november en december 2016.