Vorige week rondde ik een training ‘Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!’ af. In één van de oefeningen verkenden we beide uitersten van dieetland. Streng, niks mag. Alleen gezond eten, elke calorie telt. Of: Alles mag. Leve de lol! Ik eet alles waar ik zin in heb. Gezond/ongezond, veel/weinig, het maakt niet uit. Daarna zocht ieder zijn eigen balans tussen beide uitersten.
Je zou denken dat ‘alles mag’ het prettigst was. Hoe heerlijk om al je behoeften en impulsen te volgen. Om onbeperkt te snoepen en snaaien en nergens rekening mee te houden. Om alleen te doen waar je zin in hebt. Volg je gevoel!

Toch een andere conclusie

De deelnemers kwamen echter tot een andere conclusie. Zij vonden ‘alles mag’ helemaal niet zo prettig. Ze vertelden dat ze dan overeten, en zich vervelend vol voelen. Ze voelen zich suf en hebben een schuldgevoel omdat ze zich hebben laten gaan. Mensen uit hun omgeving reageren bezorgd of kritisch.

De balans is veel prettiger

Ze ontdekten dat de balans tussen ‘Streng’ en ‘Alles mag’ veel prettiger is: jezelf toestaan om keuzes te maken en je hier goed bij te voelen. En bij de balans is al die stress rond eten afwezig. Al dat schuldgevoel. Het doorschieten naar alweer veel te veel.

Rust en ontspanning

Ik werd met name getroffen door de rust en ontspanning die ik hier hoorde. Weg was het suffe, opgeblazen gevoel na overeten. Weg was het pingelen: Mag ik wel of niet snoepen? Weg was het oordeel: alle snoep en snacks zijn slecht. Weg was het schuldgevoel na weer een eetbui. Weg was de schaamte: ‘wat vinden anderen er eigenlijk van?’

Dit is waar ik het echt voor doe

Wat fijn om te zien. Want eigenlijk is dat waar ik het echt voor doe. Ik vind deze ontspanning en ruimte veel belangrijker dan maatje 34. Wat een ruimte ontstaat er wel niet als al die stress weg is? Als je een balans vindt. Als je enerzijds lekker en gezond eet, en anderzijds lekker kunt genieten? Ik vind het prachtig om ze weer ontspannen van eten te zien genieten.

Ook op andere gebieden werkt het door

Mogen zijn wie je werkelijk bent. Je eigen behoeften mogen voelen en vervullen. Met rust, ruimte en ontspanning in het leven staan. Veel deelnemers groeien ook op persoonlijk vlak.

Prachtig om te zien welke resultaten zijn bereikt. Mijn missie is geslaagd. Hier doe ik het voor!

Nieuwe groep

Een nieuwe groep ‘Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf!’ begint op maandag 25 september. Wil jij ook een ontspannen relatie met eten? Schrijf je dan nu in!

Ken je iemand voor wie deze blog ook leuk is? Ik vind het hartstikke leuk als je de blog doorstuurt!